Kiaulės, Šernai Ir Šernai: Faktai Apie Kiaulę

{h1}

Kiaulės yra žinduoliai, kurių kūnai yra sustingę, snukis plokščias, mažos akys ir didelės ausys. Jie yra labai protingi, socialūs gyvūnai ir yra sutinkami visame pasaulyje.

Kiaulės yra žinduoliai, kurių kūnai yra kūniški, plokščios snukos, kurios gali judėti nepriklausomai nuo galvos, mažų akių ir didelių ausų. Jie yra labai protingi, socialūs gyvūnai ir yra sutinkami visame pasaulyje.

Kiaulės priklauso Suidae šeimai, kuriai priklauso aštuonios gentys ir 16 rūšių. Tarp šių rūšių yra šernai, ropliai ir pigmotai bei naminės kiaulės. Kiaulė, šernas ir šernas iš esmės apibūdina tą patį gyvūną, tačiau yra keletas skirtumų. Šernas yra nekastruotas naminė kiaulė, tačiau tai taip pat reiškia bet kokios lyties laukinę kiaulę. Šernas dažnai reiškia naminę kiaulę, sveriančią daugiau kaip 120 svarų. (54 kilogramai). Kiaulės dar vadinamos kiaulėmis.

Kiaulės buvo vieni pirmųjų prijaukintų gyvūnų maždaug prieš 9000 metų Kinijoje ir regione, kuris dabar yra Turkija. Azijos ūkininkai namines kiaules į Europą pirmą kartą atgabeno maždaug prieš 7500 metų, rašo „Smithsonian“ žurnalas.

Naminės kiaulės daugiausia kilusios iš šernų (Sus skrofa) ir Sulavesio karpinė kiaulė (Sus celebensis), skiriasi nuo artimiausių protėvių maždaug prieš 500 000 metų pagal „Gyvenimo enciklopediją“. Manoma, kad planetoje yra 2 milijardai prijaukintų kiaulių, daugiausia priskiriamų šernų porūšiui, Sus scrofa domesticus arba Sus scrofa scrofa, pagal Integruotą taksonominę informacinę sistemą (ITIS).

Dydis

Paprastai kiaulės sveria nuo 300 iki 700 svarų. (140 ir 300 kilogramų), tačiau naminės kiaulės dažnai auginamos sunkesnės. 2012 m. Šernas, vardu Reggie, užfiksavo 1335 svarų svorio rekordą. (605,5 kg) Ajovos valstijos mugės konkurse „Didžiausias šernas“, pranešė „Ajovos radijas“.

Bet net masinę Reggie nusveria visų laikų didžiausia naminė kiaulė. Šis titulas atitenka porkeriui, vardu Big Norm of Hubbardsville, Niujorkas, kuris ant svarstyklių viršaus užpūtė 1,600 svarų. (726 kg), kai mirė 2009 m., Remiantis „Syracuse Post-Standard“.

Laukinės kiaulės labai skiriasi dydžiu ir svoriu. Didžiausias šernas yra milžiniškas miško šernas (Hylochoerus meinertzhageni). Gimęs daugiau nei keliolikoje Afrikos šalių, jis užauga iki 6,9 pėdų (2,1 metro) ilgio ir yra 3,6 pėdų (1,1 m) aukščio, rašoma „Gyvenimo enciklopedijoje“. Nors tai retai matoma, 2018 m. Birželio mėn. Ugandos ekologai užfiksavo nematomo žvėries vaizdo įrašą, pranešė „National Geographic“.

Sunkiausias šernas yra Eurazijos laukinė kiaulė (Sus skrofa), kuris užauga iki 710 svarų. (320 kg), o mažiausias šernas yra pigmečio šernas (Sus salvanius). Ši subtili kiaulė užauga nuo 1,8 iki 2,4 pėdų (nuo 55 iki 71 centimetro) ilgio ir yra nuo kanopos iki peties 9,8 colio (25 cm) aukščio. Pygmy šernas sveria tik nuo 14,5 iki 21 svarą. (Nuo 6,6 iki 9,7 kg), praneša San Diego zoologijos sodas.

Buveinė

Šernai, kiaulės ir šernai gyvena visame pasaulyje, išskyrus Antarktidą, šiaurinę Afriką ir tolimąją šiaurinę Euraziją, rašoma „Gyvenimo enciklopedijoje“. Pavyzdžiui, raudoni upių šernai (Potamochoerus porcus), dar vadinamos krūmo kiaulėmis, randamos Afrikoje; babirusas (Babyrousa babyrussa), arba kiaulinių elnių, randama Indonezijoje; ir „Visayan“ karpinės kiaulės (Sus cebifrons) yra kilę iš Filipinų.

Laukinės kiaulės paprastai gyvena pievose, šlapynėse, lietaus miškuose, savanose, krūmynuose ir vidutinio klimato miškuose. Visos kiaulės, kai tik yra galimybė, veržiasi purvu, nes tai padeda jiems reguliuoti kūno temperatūrą ir atbaido parazitus.

Įpročiai

Kiaulės yra labai protingi gyvūnai. Pagal apžvalgą, paskelbtą 2015 m. Tarptautiniame lyginamosios psichologijos žurnale, kiaulės yra „kognityviniu požiūriu sudėtingos“, turinčios daug bruožų su gyvūnais, kurie paprastai laikomi labai protingais. Apžvalgoje buvo išanalizuoti daugelio tyrimų rezultatai, kurie rodo, kad kiaulės geba atsiminti daiktus, suvokti laiką ir panaudoti išmoktą informaciją naršyti po savo aplinką. Kiaulės taip pat yra žaismingos ir naudojasi įvairiausiomis žaismingo elgesio formomis - tai dar vienas gyvūnų intelekto požymis, pranešė tyrėjai.

Jie taip pat labai socialūs. Pasak „Texas Parks“ ir „Wildlife“, laukinės kiaulės dažnai keliauja artimai sujungtose grupėse, vadinamose garsiakalbiais, kurias paprastai sudaro dvi patelės ir jų jaunikliai.

Kiaulės bendrauja įvairiausiais graudinimais ir šūksniais. Anot San Diego zoologijos sodo, trumpas niurzgėjimas, ilgesnis griausmas ir garsus riaumojimas įspės kitas kiaules apie artėjantį pavojų. Pirminė kiaulių gynyba yra greitis, tačiau pasukus į kampą, jų indai gali būti grėsmingi ginklai. Jų apatiniai kaušeliai gali būti maždaug 3 colių ilgio (7 cm) ir yra skustuvo aštrūs.

Dieta

Kiaulės, šernai ir šernai yra visaėdės ir valgys beveik viską. Šernai valgo šaknis, vaisius, graužikus ir mažus roplius, pranešė „National Geographic“. Naminės kiaulės ir šernai šeriami pašarais, pagamintais iš kukurūzų, kviečių, sojos ar miežių. Nedideliuose ūkiuose kiaulės dažnai šeriamos šlakeliu, kurį sudaro daržovių žievelės, vaisių žievelės ir kiti maisto produktai. Daugelio rūšių kiaulės perdirba augalus jų pakaušiuose; tačiau jų virškinimas celiulioze yra neveiksmingas, todėl juos reikia maitinti dažnai, teigiama „Gyvenimo enciklopedija“.

Palikuonys

Kiaulės moterys, vadinamos karvėmis ar paršavedėmis, du kartus per metus pagimdo palikuonių maždaug 12 jauniklių vados. Kiaulės kiaulės vadinamos paršeliais. Gimdami paršeliai sveria apie 2,5 svaro. (1,1 kg), skelbia „National Geographic“. Per savaitę daugumos paršelių svoris padidės dvigubai. Kai jiems būna dvi ar keturios savaitės, paršeliai nujunkomi.

Laukinės kiaulės gali pagimdyti šešis 14 paršelių vienu metu. Šie paršeliai lizde liks pirmąsias 10 dienų ir po trijų mėnesių bus nujunkyti. Laukinės kiaulės gyvena nuo penkerių iki 20 metų.

Apsaugos būklė

Pasak Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos raudonojo nykstančių rūšių sąrašo, šernams nenukenčia. Jie yra išvardyti kaip „mažiausiai nerimą keliantys“ dėl laukinių kiaulių „plataus asortimento, gausumo, tolerancijos buveinių trikdymui ir buvimo daugelyje saugomų teritorijų“.

Sulavesio karpinės kiaulės išvardytos kaip „beveik gresianti grėsmė“; barzdotos kiaulės, Palawan barzdotos kiaulės ir Filipinų karpos kiaulės yra „pažeidžiamos“; Javan karpinės kiaulės yra „nykstančios“; ir „Visayan“ karpinės kiaulės yra „kritiškai pavojingos“. Medžioklė ir buveinių praradimas minimi kaip šių rūšių populiacijos mažėjimo priežastys.

Šį straipsnį 2018 m. Spalio 5 d. Atnaujino „WordsSideKick.com“ vyresnysis rašytojas Mindy Weisbergeris.

Redaktoriaus pastaba: Šis straipsnis buvo atnaujintas 2018 m. Spalio 10 d. 16:16, EDT, kad atspindėtų pataisą. Ankstesnėje versijoje neteisingai teigiama, kad Australijoje nerandama kiaulių.


Vaizdo Papildas: 10 Faktų apie,,Vilkus".




Tyrimas


Aptiktos Naujos Spalvingos Beždžionių Rūšys
Aptiktos Naujos Spalvingos Beždžionių Rūšys

Kodėl Negyvos Žuvys Plūduriuoja?
Kodėl Negyvos Žuvys Plūduriuoja?

Mokslas Naujienos


„Ipad“ Naudojimas Gali Padėti Vyresnio Amžiaus Suaugusiesiems Mąstyti
„Ipad“ Naudojimas Gali Padėti Vyresnio Amžiaus Suaugusiesiems Mąstyti

Masinis Japonijos Žemės Drebėjimas Pakeitė Žemės Gravitaciją
Masinis Japonijos Žemės Drebėjimas Pakeitė Žemės Gravitaciją

Kaip Pragaras Žemėje, Siautėjantis „Firenado“ Plūdo Per Kalifornijos Miestą
Kaip Pragaras Žemėje, Siautėjantis „Firenado“ Plūdo Per Kalifornijos Miestą

Paukščių Takas: „Technicolor Turkey Sports Iridescent Plunksnos“
Paukščių Takas: „Technicolor Turkey Sports Iridescent Plunksnos“

Įspėjimas Apie Neapdorotą Maistą: Kodėl Nevirti Miltai Gali Jus Susirgti
Įspėjimas Apie Neapdorotą Maistą: Kodėl Nevirti Miltai Gali Jus Susirgti


LT.WordsSideKick.com
Visos Teisės Saugomos!
Dauginti Jokių Medžiagų Leidžiama Tik Prostanovkoy Aktyvią Nuorodą Į Svetainę LT.WordsSideKick.com

© 2005–2020 LT.WordsSideKick.com