Faktai Apie „Capybaras“

{h1}

Kapybarai yra didžiausias graužikas pasaulyje. Šie žolėdžiai pietų amerikos žvėrys yra pusbroliai daug mažesnėms jūrų kiaulytėms.

Kapybarai yra didžiausi graužikai pasaulyje. Vis dėlto jie neatrodo kaip tipiški kenkėjai, gyvenantys alėjose. Kapybarai yra tokie dideli, kaip dideli šunys, turi kojų diržus ir neturi uodegos. Jie taip pat neturi būdingo pleišto formos veido daugumai graužikų. Šie graužikai atrodo daug labiau kaip didesnės jų artimų giminaičių, jūrų kiaulytės, versijos.

Dydis

Kapybarai yra nuo 39 iki 51 colio (100–130 centimetrų) ilgio ir apie 20 colių (50 cm) aukščio nuo snukio iki pečių. Jie paprastai sveria nuo 60 iki 174 svarų. (Nuo 27 iki 79 kilogramų), priklausomai nuo lyties. Patelės paprastai yra šiek tiek didesnės nei vyrai.

Buveinė

Šiems vandens mylėtojams graužikams reikia vandens, kad jų sausa oda būtų drėgna, ir jie yra tik tose vietose, kur gausu vandens šaltinių. Remiantis Tarptautine gamtos apsaugos sąjunga (IUCN), kai kurioms jų drėgnoms buveinėms priklauso estuarijos, pelkės, upių krantai ir išilgai upelių Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Kapybarai, dar vadinami vandens šernais, miega išilgai vandens šaltinio tankioje augmenijoje, kad pasislėptų nuo plėšrūnų ir vėsta. Kartais capybarai taip pat nugrimzta į purvą ar negilų vandenį.

Capybara plaukia Pantanalo ežere.

Capybara plaukia Pantanalo ežere.

Kreditas: Julie Kunen, autorių teisių WCS

Įpročiai

Kapybarai yra socialūs padarai. Tipišką kapiliarų grupę sudaro apie 10 narių. Vis dėlto drėgnuoju sezono metu grupėje gali būti apie 40 narių, o sausuoju laikotarpiu - iki 100 narių, kurias visus veda dominuojantis vyras. Pasak San Diego zoologijos sodo, grupės namas gali būti nuo penkių iki 494 ha (nuo 2 iki 200 ha).

Kaip krepuskuliariniai gyvūnai, kapiriba yra aktyviausi auštant ar sutemoje. Kartais, kai capybarai jaučia grėsmę, jie bus naktiniai, tai reiškia, kad jie naktį budės ir miegos dienos metu. Tamsa suteikia jiems apsiaustą valgant ir bendraujant, kad plėšrūnai juos rečiau užpultų.

Dieta

Kapibiros yra žolėdžiai gyvūnai ir valgo tik augmeniją. Jie valgo daugiausia vandens augalus ir žoles, nors grūdai, melionai ir moliūgai taip pat gali būti meniu. Pasak San Diego zoologijos sodo, aštuoniasdešimt procentų jų raciono sudaro tik penkios skirtingos žolių rūšys. Įprasta valgymo dieną gali būti nuo 6 iki 8 svarų. Anot „Rainforest Alliance“, nuo 2,7 iki 3,6 kg šviežios žolės.

Palikuonys

Moters kapibara nėštumas gali trukti iki 120 dienų. Paprastai ji pagimdo maždaug tris šuniukus iš karto, bet vienu metu gali turėti nuo vieno iki septynių palikuonių.

Šuniukai sveria nuo 2 iki 3 svarų. (Nuo 1 iki 1,5 kg) gimimo metu ir jau turi dantis. Jie nujunkomi 16 savaičių. 18-osios savaitės metu šuniukai yra tokie pat dideli kaip 88 kg. (40 kg).

Maždaug metų amžiaus šuniukai palieka savo tėvų grupes, kad surastų naujų. Moterys lytiškai subręsta maždaug nuo 7 iki 12 mėnesių, vyrai - nuo 15 iki 24 mėnesių. Remiantis „Animal Diversity Web“, jie paprastai gyvena nuo 6 iki 12 metų.

Motina kapibara ir jos kūdikis.

Motina kapibara ir jos kūdikis.

Kreditas: Kenas Bohnas, San Diego zoologijos sodas

Klasifikacija / Taksonomija

Čia yra kapibarų klasifikacija pagal integruotą taksonominę informacinę sistemą (ITIS):

Karalystė: Animalia
Subkingumas: Bilateria
Įsibrovimai: Deuterostomija
Prieglobstis: Chordata
Paslaptis: Vertebrata
Infraprieglobstis: „Gnathostomata“
Superklasė: Tetrapoda
Klasė: Žinduoliai
Poklasis: Theria
Infraklasė: Euterija
Įsakymas: Graužikai
Pogrupis: Hystricomorpha
Infraraudonųjų spindulių: Hystricognathi
Šeima: Caviidae
Pošeima: Hydrochoerinae
Gentis: Hydrochoerus
Rūšys: Hydrochoerus hidrochaeris

Apsaugos būklė

IUCN nurodė, kad „Capybaras“ kelia mažiausiai rūpesčių. Taip yra todėl, kad atrodo, kad populiacija yra didelė, paplitusi ir jai negresia pavojus, nors faktinė kapiliarų populiacija nežinoma.

Kiti faktai

Pasak San Diego zoologijos sodo, „Capybaras“ gali būti po vandeniu iki penkių minučių vienu metu.

Mokslinis kapybara pavadinimas yra kilęs iš Hidro chaeris, kas graikų kalba reiškia „vandens šernas“.

Amazonės gentis savo gimtąja kalba vadina capybara Kapiyva arba „žolių šeimininku“.

Papildomi resursai

  • Enciklopedija „Britannica“: „Capybara“
  • „Rainforest Alliance“: kapybara (hidrochaeris hidrochaeris)
  • Smitsono nacionalinis zoologijos parkas: Faktai apie Amazonijos rūšį


Vaizdo Papildas: Top 10 nejhezčích zvířátek! Pro mě.




Tyrimas


Dino, Išgydyk Save: Milžiniškas Žvėris Susiraukė Nuo Kaulų Traumos
Dino, Išgydyk Save: Milžiniškas Žvėris Susiraukė Nuo Kaulų Traumos

Lionfish Gali Būti Čia, Kad Liktų, Bet Medžioklė Padeda
Lionfish Gali Būti Čia, Kad Liktų, Bet Medžioklė Padeda

Mokslas Naujienos


Moterų Panda Atsigauna Po Dirbtinio Apvaisinimo
Moterų Panda Atsigauna Po Dirbtinio Apvaisinimo

Ant Sunkumų Bangos Banguoja Antarktidos Dangus, Ir Tyrėjai Mano, Kad Žino Kodėl
Ant Sunkumų Bangos Banguoja Antarktidos Dangus, Ir Tyrėjai Mano, Kad Žino Kodėl

Nuotraukose: Kuprinių Banginių Sekimas Ramiajame Vandenyne
Nuotraukose: Kuprinių Banginių Sekimas Ramiajame Vandenyne

Dygliuotų Kriaušių Kaktuso Adatos Yra Seniausia Tatuiruočių Priemonė Vakarų Šiaurės Amerikoje
Dygliuotų Kriaušių Kaktuso Adatos Yra Seniausia Tatuiruočių Priemonė Vakarų Šiaurės Amerikoje

7 Pastebimi Kosminio Kosmonauto Kosmonautai
7 Pastebimi Kosminio Kosmonauto Kosmonautai


LT.WordsSideKick.com
Visos Teisės Saugomos!
Dauginti Jokių Medžiagų Leidžiama Tik Prostanovkoy Aktyvią Nuorodą Į Svetainę LT.WordsSideKick.com

© 2005–2020 LT.WordsSideKick.com